perjantai 25. syyskuuta 2015

Verhomietintöjä

Olen jo pidemmän aikaa pohtinut tulevan kotimme verhoasioita. Minkälaiset verhot sopisivat parhaiten talomme tyyliin ja tunnelmaan? Minkälaisia verhoja on ennen vanhaan käytetty? Googlella olen yrittänyt hakuja tehdä, mutta aika laihoin tuloksin. Pinterest ja muut netin hienoudet ovat minulle vielä aika uusi juttu, enkä osaa niitä kovin hyvin hyödyntää. Otankin teiltä ilomielin vastaan ehdotuksia ja vinkkejä verhoja koskien! :) Joitakin ajatuksia minulla toki verhoista on ja äitini kanssa olemme suunnitelleet jonkin verran alakerran huoneiden verhoja. Ajatuksena olisi, että olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen tulisi pitkät, vaaleat verhot. Ensimmäisenä tulee mieleen monelle tutut Ikean "pitsiverhot" tai muut vastaavanlaiset. Ikean verhot näyttävät kuvassa vähän muovisilta, mutta toisaalta ovat ihan nätin näköiset kyllä. 

Olemme myös haalineet kirpputoreilta ja huutonetistä kauniita vanhoja pitsilakanoita verhoihin käytettäviksi. Niistä olisi tarkoitus ommella kappoja ja salusiineja kodinhoitohuoneeseen, keittiöön sekä ruokailutilaan. Pitsilakanoita on kaikkiaan kahdeksan kappaletta, joista aina kaksi on samanlaisia. Keittiön kahteen ikkunaan, joiden kohdalla on työtaso, tulisi lakanan pitsiosuudesta pelkät kapat ylös. Kaikkiin muihin ikkunoihin tulisi samoin pitsiset kapat ja lisäksi lakanan lopusta osuudesta keskeltä aukeavat salusiinit ikkunan alaosaan.Verhojen täytyisi myös antaa jonkinlaista näköestettä, sillä talomme takana kulkee pieni soratie ja toisella sivulla lenkkipolkuna käytettävä vielä pienempi tie. Salusiinit antavatkin mukavasti näkösuojaa, mutta jotenkin ajattelisin, että olo- ja makuuhuone kaipaavat tuollaiset pitkät, vähän juhlavammat verhot. Olisi ehkä hassua, jos ihan kaikissa huoneissa olisi samanlaiset kapat ja salusiinit. Ikkunoita meillä on ihan kiitettävästi, kuusi pitkällä sivulla ja kaksi päädyssä, joten olo voisi näin iltojen pimetessä ja lamppuja poltettaessa olla kuin näyteikkunassa, jos ikkunoiden edessä ei olisi mitään suojaa. Sälekaihtimia meille on turha ehdottaa. En tiedä paljon rumempaa kapistusta, joten niillä en halua ikkunoitamme pilata. Mies on onneksi asiasta täysin samaa mieltä kanssani. Olo- ja makuuhuoneeseen voisin kuvitella laittavani jonkinlaisen vaalean rullaverhon, jos sen saisi ylhäällä ollessaan suht hyvin piiloon verhojen/verhotangon taakse. Paksummat verhot antaisivat tietenkin kiinni vedettynä mukavasti näkösuojaa, mutta en osaa kuvitella ikkunoihimme muuta kuin ohuehkoja vaaleita verhoja.

Tässä vielä joitakin löytämiäni inspiraatiokuvia. Ensimmäisenä pitsilakanoista tehdyt salusiinit.

Kuva täältä

Pitkät pitsiverhot siihen mainitsemaani Ikea-tyyliin.

Kuva www.vastavalo.fi

 Jälleen pitkät pitsiverhot, jotka ovat ylhäältä yhdessä ja solmittu alempaa nauhoilla kiinni. Tällä tavalla voisi hyvinkin saada rullaverhon ikkunan päälle piiloon, kun vielä ompelisi verhot yläosasta muutaman sentin yhteen, jolloin rullaverho jäisi verhojen taakse piiloon.


  Tässä kuvassa on kappa ja salusiinit juuri siihen tapaan, kuin ajattelin meille moneen huoneeseen. Mietinpä vain tätä kuvaa katsellessani, että ovatkohan nuo meidän pitsilakanat liian paksuja ja tönkköjä verhoiksi. Kuvan verhot vaikuttavat niin ohuilta ja keveiltä.

Kuva www.vastavalo.fi

Verhotangon valinta on sitten asia erikseen. Siitä minulla on hyvin vähän ajatuksia. Puuta se kai olisi? Ehkä? :D Ottakaa ihmeessä kantaa verhosuunnitelmiini ja vinkatkaa, jos teillä on vielä parempia ideoita vanhantyylisen talon sisustukseen sopivista verhoista. Aina parempi, jos voit linkata jonkun esimerkkikuvan netistä. :)


Mukavaista viikonloppua! 


13 kommenttia:

 1. Moi! Mulla on ollut tuollaiset lakanat ikkunaverhoina, mutta ne kyllä vähän pönkötti. :) Vanhanajan puuvillalakanat on niin hyvää materiaalia, että ne on jotenkin aika paksua ja vahvaa. Mutta keittiöön meille tuli sellaiset kapat, missä on tuo lakanoista leikattu pitsi (tai ainakin ihan saman näköinen 100 vuotta sitten isomummuni virkkaama), mutta äiti ompeli sitten ohuemmasta verhokankaasta kapat muuten. Se on toiminut ihan kivasti. Eli jos maltat käyttää saksia ja leikata pitsit irti ja ommella ohuemmasta kankaasta, voi olla toimiva. Mut kokeile ennen kuin leikkaat, voisihan ne hyvinkin laskeutua nätisti! Muissa ikkunoissa meillä ei sitten vielä olekaan verhoja. :D Puiset valkoiset sälekaihtimet on parissa ovessa. Ne on minusta ihan nätit, vaikka muuten sälekaihtimia inhoankin. Mutta jos on tarpeeksi leveät, puiset ja valkoiset, niin...ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, vähän pelkäsinkin, että voivat pönköttää! Mutta täytyy kokeilla silti! :) Muistankin nuo teidän verhot. Ne on tosi kauniit! :)

   Poista
 2. Suosittelen sitä pinterest tiliä, ei oo hankala käyttää. Hain huvikseni hakusanoilla curtains white country (kaikki vaan kirjoittaa hakukenttään erikseen!) ja luulen, että säkin voisit tykätä jostain noista ideoista tossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Minulta itseasiassa jopa löytyy tuo Pinterest-tili, en vaan käytä sitä juuri ikinä! :D Nyt sun innoittamana taas eksyin sinne ja kyllähän sieltä kivoja ideoita saa, kun vaan jaksaa etsiä ja sopivat hakusanat löytää. :)

   Poista
 3. Itse ompelin keväällä vanhasta lakanasta meille keittiöön verhon. Se oli nopeasti ommeltu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän noissa lakanaverhoissa kauniin pitsin lisäksi houkuttelee, kun tulisi suht nopeasti ja helposti valmista! :)

   Poista
 4. Minullakin on työnalla (ei siis vielä aloitettu :D ) salusiinien ompelu vanhoista pitsilakanoista. Yksi vanhanajan verhomalli on myös rullaverho, jossa verho rullautuu alaosaan. Meillä on sellaiset yläkerran kaikissa ikkunoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä miettiä noita rullaverhojakin. Ompeluniloa sinne salusiinien kanssa! :)

   Poista
 5. Ideasi kuulostaa hyvältä. Kauniita lakanoita olet löytänyt ,toivottavasti niistä saa toimivat verhot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lakanat ovat kyllä kauniita! Toivotaan, että suunnitelmani onnistuvat ja näyttävät hyvältä :)

   Poista
 6. Vanhat lakanat ovat kauniita verhoina, meilläkin on sellaiset kammarissa :) Salusiinitkin on kyllä tosi kauniita! Meillä oli kertaalleen tuvassa salusiineina yksinkertaiset valkoiset astiapyyhkeet, joissa on yksittäinen punainen raita.

  Yksi postauksessasi mainitsematon vinkki olisi vielä sellainen, että moni rautakauppa, kuten vaikkapa Baukkari myy ikkunakalvoa. Sitä on vaikka missä kuosissa maitolasista kuvioituihin malleihin. Se kiinnitetään ihan sellaisenaan veden (ja staattisen sähkön) avulla ikkunaan ja siinä se pysyy kunnes haluaa ottaa sen pois. Meillä oli niitä edellisessä kodissa, joka oli melkein maan tasolla ja tännekin meinaan laittaa yhteen (vessahuoneen) ikkunaan kaunista huurrekalvoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin nuo teidän astiapyyhesalusiinit. Olivat kyllä hienot nekin! :) Ikkunakalvo vaikuttaa myös hauskalta ja toimivalta idealta, mutta luulenpa, että ne olisivat kuitenkin liian silmiinpistävät ja epäsopivat meille. :)

   Poista

Kiitos! Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...