tiistai 8. heinäkuuta 2014

Helteisenä sunnuntaina

Emmepä selvinneet tästäkään kesästä käymättä Stundarsin käsityöläispäivillä.
Tämä oli jo kolmas vuosi peräkkäin, kun siellä vierailimme, ja yhtä kaunis
hellepäivä on ollut joka kerta. Idyllisellä museoalueella riittää joka vuosi
lapsille kivaa tekemistä ja meille aikuisille kauniita rakennuksia ihasteltavaksi.
Tätini tytölle virkkaama mekko ja hattu olivat omiaan tuonne 
vanhanaikaiseen ympäristöön. Tyttö on niin suloinen mekko päällään. <3

 

 

Ihailimme Stundarsissa alla olevia valkoisia hirsiseiniä, ja kysyimme tutulta perinneasiantuntijalta, millä nämä hirret on maalattu. Vastaus oli hyvin 
mielenkiintoinen. Osaako joku arvata, millä on saatu aikaan noin kaunis tulos?Seinät on maalattu perinteisellä maitomaalilla. Kaikessa yksinkertaisuudessaan
se pitää sisällään rasvatonta maito ja liitua. Tällaisellä maalilla on aikoinaan 
maalattu niin seiniä, kattoja kuin huonekalujakin. Itseasiassa teimme jo pieniä 
kokeiluja talollamme ja maalasimme maitomaalilla pienen kohdan piiloon 
jäävästä hirsiseinästä. Maitomaalilla maalataan noin kolme kertaa ja lopputulos 
on tosi peittävä. Maali kuivuu tunnissa, jonka jälkeen voi heti maalata uuden 
kerroksen. Pellavaöljymaalin kuivuminen saattaa kestää viikkoja, joten tämä on 
ihan huippu vaihtoehto! Eikä ole kyllä hinnallakaan pilattu. Maitomaaliin voi myös 
lisätä mieleistä väripigmenttiä. Voipa hyvinkin olla, että seinämme maalataan
näinkin perinteisellä ja nykynäkemyksen mukaan erikoisella vaihtoehdolla. :)
Kertokaahan ihmeessä, jos jollakin on kokemusta maitomaalilla maalamisesta!Kotimatkalla etsimme sopivaa uimarantaa, kun uimakamppeetkin muistuivat 
reissuun mukaan. Täällä päin ei noita järviä ihan joka pellon reunassa ole, 
mutta nytpä satuimme onneksemme törmäämään uimarantakylttiin. Löysimme
mukavan hiekkarannan ja vesikin oli jo pienessä järvessä lämmintä kuin 
linnunmaito, vaikka oli vasta kaksi lämmintä päivää takana. Ihanaa oli vähän 
pulikoida helteisen päivän päätteeksi ja syödä eväitä ennen kotiin lähtöä.Eilen saimme ensimmäisiin ikkunoihin vuorilaudat paikoilleen ja tänään mies
jatkoi asentamista isäni kanssa. Palailen tänne kuvien kera, kunhan homma
etenee ja saan kuvia otettua. Nyt jatketaan hellepäivistä nauttimista! :)


17 kommenttia:

 1. Blogeja kun lukee niin niistä pompsahtaa toinen toistaan ihanampia vierailukohteita, kuten nyt tämäkin. Täytyisi ihan kirjata muistiin näitä kohteita tulevia kesiä ajatellen. Virkattu mekko on kyllä tosi suloisen näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Tuo on kyllä ihan totta! Itsekin olen löytänyt monia kivoja vierailukohteita toisten blogeista :)

   Poista
 2. Ihanat asut, meinasinkin kysyä, että oletko tehnyt tytön asun itse, mutta sen alkuperä selvisikin sitten tekstistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elma! Ei ole tarvinnut mekkoja itse virkata, kun täti on hoitanut sen puolen. :)

   Poista
 3. Olen usein miettinyt, että olisi tosi kiva päästä tutustumaan Stundarsiin, harmi että etäisyys on niin pitkä kun asumne itse täällä ihan etelärannikolla. Meille tulee taloon muuten Country french- maaleja, jotka ovat kaseiini-kalkkimaaleja, eli juuri maitomaaleja. Sävyt ovat maaleissa tosi ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä Stundarsiin tutustumista vähän pidemmänkin matkan takaa! On ihana paikka! Muistankin, kun postailit noista Country french -maaleista. Niissä on kyllä nättejä sävyjä! Katsotaan nyt, mihin maaliin lopulta päädymme :)

   Poista
 4. Tosi ihana tyttö mekossaan! Vaikuttaa kyllä kivoilta nuo päivät. Me ostettiin hoitopöytä sellaselta perinnekäsityöpajalta niin siellä oli juuri pellavaöljymaaleja ja maitomaaleja myytävänä. Vaikutti kiinnostavalta tuo maitomaali, mahtaakohan se jättää herkästi väriä vaatteisiin tms ku on liitua? Piti kysyä siellä kaupassa, mutta unohdin, ku päädyttiin pellavaöljymaaliin. Ainakaan se maito ei maalissa hapannu :D Sillä tulee kiva, elävä vaikka tasainen pinta. Uskon että sopis hyvin teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos UL! Tykästyttiin kyllä kumpikin noihin valkoisiin seiniin ja tuo maitomaali olisi kyllä oiva vaihtoehto :)

   Poista
 5. Kauniit valkoiset hirret ja niiin suloinen pikku tyttönen mekkoineen!
  Me ollaan maalattu itse tehdyllä maitomaalilla muutama paneeliseinä ja tuvan iso uuni ja kaikki sisäkatot. On todella halpa maali ja helppo tehä! Peittävyys on aivan huippu. Joka kesä maalataan tuvan uuni uusiksi kun maali kuluu jonkun verran pois käytössä, mutta on taas niin ihana puhtaan valkoinen maalauksen jälkeen. Maali kuivuu ihan hetkessä ja jos pigmenttiä laittaa liikaa niin väri voi helposti lähteä hinkaamalla pois. Kannattaa kokeilla!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Silja! Hurjan kiva kuulla kokemuksia maitomaalista ja vielä kivempaa, kun kokemukset ovat olleet hyviä! :) Kattoon mietittiin tosiaan myös tuota samaa maalia ja hieno kuulla, että teilläkin niin on tehty! :)

   Poista
 6. Suloinen tyttö mekossaan. :) Onpa mielenkiintoinen tuo maitomaali, täytyypä meidänkin tutustua siihen paremmin! Joskus luin jostain, että liitumaali ei kestä pesua jne. niin unohdin sen vaihtoehtona saman tien. Jos kokemukset siitä on toiset, niin meillekkin maitomaalia kiitos! ;) Me ollaan kans haaveiltu Stundarsissa käynnistä, mutta millään ei olla ehditty joka paikkaan. Onneksi kesää on vielä jäljellä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! :) Ilmeisesti jos tuohon maaliin lisää sementtiä tai jotain muuta vastaavaa niin sitten ainakin pitäisi kestää pesua tai märällä pyyhkimistä. Täytyypä kokeilla pyyhkiä kostealla sitä pientä osaa seinästä, joka maalattiin tuolla maalilla ja katsoa, lähteekö maali heti pois. Täytyy vielä tutkia asiaa ja tehdä kokeiluja, ennen kuin rupeaa koko talon seiniä maalaamaan :D
   Ymmärrän hyvin tuon, ettei joka paikkaan ehdi, kun on niin paljon kivoja vierailukohteita näin kesäisin. Meilläkin on periaatteessa vain sunnuntait "vapaana", niin ne on yritetty hyödyntää ja käydä aina jossakin kivassa paikassa koko perhe. :)

   Poista
 7. Valkoinen väri on aina valoisa mutta mitenkähän toimii hirsiseinissä kun jää ja tulee aina rakosia niin paljon, jotka sitten näyttää mustalta...tätä olen itsekseni miettinyt :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa aivan kliinisen valkoisen seinäpinnan, niin ehkä hirsiseinä ei ole paras vaihtoehto. Meitä ei yhtään haittaa, vaikka hirsiseinässä on koloja ja lohkeamia. Ne tuovat juuri haluttua vanhanaikaista, elävää tunnelmaa ja eipähän näytä sitten liian siloitellun siistiltä. :)

   Poista
 8. Hei ihania juttuja :) Olisiko mahdollista saada maitomaalin ohjetta ?

  VastaaPoista

Kiitos! Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...