sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Laattasuunnitelmia

Eilen olimme miehen ja vauvan kanssa katsastamassa laattavalikoimaa. Myös märkätiloihin haluamme muun talon tavoin vanhan ajan tunnelmaa. Se ei kuitenkaan ole aivan helppoa, koska ennen vanhaan ei talon sisällä ole ollut pesutiloja. Siksi näitä laatta-asioita on saatu miehen kanssa pähkäillä jo pitkä tovi, ja nyt saatte tekin ottaa kantaa meidän laatta-asioihin. Kommentoikaa siis rohkeasti, ovatko suunnitelmamme yhtään varteenotettavia ja tyyliltään sopivia taloomme. :)

Pesuhuone meillä on lähes neliön mallinen ja melko pieni. Sinne ei tule mitään muuta "kalustusta" kuin suihku, pyyhenaulakko ja kaksi ovea. Mies tekee saunaan ja kylpyhuoneeseen puiset tummahkon ruskeat pienaovet. Vessanpöntölle on pakollinen varaus, mutta pönttöä sinne ei laiteta. Lattialla on nyt sitten ruma putken pää, joka pitäisi saada jotenkin piiloon. Kylpyhuoneen kuvan (ja putken pään) näet edellisestä postauksesta. Putken päälle voisi rakentaa esimerkiksi jonkun penkin/hyllyn, ja sen päälle laittaa vaikkapa vanhan emalivadin shampoo- ja saippuapulloille. Mutta millaisen penkin/hyllyn ja mistä materiaalista? Heittäkäähän ideoita kehiin!


Koska pesuhuoneeseen ei tule juuri mitään muuta sisustusta, haluamme saada sinne laatoilla sopivaa ilmettä. Kylpyhuoneen seiniin olemme päättäneet laittaa 15x15 valkoista kiiltävää laattaa tiililadonnalla. Toinen vaihtoehto oli valkoinen fasettilaatta tiililadonnalla, mutta päädyimme lopulta neliön muotoiseen laattaan. Lattianrajaan seinälle kesksimme aika poikkeavan ratkaisun. Etsimme ensin jonkinlaista jalkalistan tyylistä laattaa, mutta sellaista ei tuntunut mistään löytyvän. Eräässä liikkeessä myyjä ehdotti, että voisimme käyttää jalkalistana kovamuovista maalattavaa listaa. Ihastuimme kollaasikuvassa olevaan melko perinteisen näköiseen 12cm korkeaan listaan. Suihkuksi meille tulee luultavasti kuvassa näkyvä vanhan tyylinen Mora Classic Family.
 
Kylpyhuoneen lattioiden väritystä ja laattamalleja emme ole vielä lyöneet lukkoon. Valkoinen olisi varma vaihtoehto, mutta toisaalta haluaisimme ehkä vähän väriä lattioihin, ettei koko huone olisi aivan valkoinen. Kylpyhuoneeseen on kaatojen takia valittava pientä laattaa, joten vaihtoehdot ovat aika vähissä. Mitää mosaiikkilaattaa tai muuta modernia emme halua, joten vaihtoehtoina on lähinnä 10x10 laatta vinoladonnalla tai kuusikulmainen kennolaatta. Pukkilalta löytyy Natura-sarjasta näitä molempia laattamalleja kauniissa väreissä. Valkoista haluamme joka tapauksessa lattiaan ja sen pariksi mietimme roosan värisiä laattoja. Mies hahmotteli tuollaiset hienot kuvat, joissa siis sekä valkoisia että roosan värisiä kennolaattoja keskellä ja reunassa kiertäisi 15x15 roosa laatta. Toisessa on roosaa laattaa harvemmassa ja toisessa tiheämmässä. Harvempi on minusta parempi, mutta siltikin mietityttää, onko tuota roosaa liikaa. Kokeilimme myös vaihtaa tuon reunuksen valkoiseksi, mutta se ei näyttänyt hyvältä. Reunuksen voisi toki jättää kokonaan poiskin, mutta toisaalta olen nähnyt paljon kuvia, joissa on jonkinlainen laattareunus ja ne ovat näyttäneet tosi hienoilta. Jos vaaleanpunainen ei miellytä, niin kuvitelkaa tilalle jokin toinen väri. ;)
 


Tässä vielä vaihtoehto, jossa roosa laatta kiertäisi huonetta ja keskellä olisi vain valkoista kennolaattaa. Lattian saumaukset haluaisin myös valkoisiksi, mutta se ei ehkä ole paras vaihtoehto puhtaanapidon kannalta. Varmaankin täytyy valita sitten joku harmaa väri, mutta tekeekö se lattiasta jo liian monivärisen? Tuo pukkilan valkoinen laatta ei ole aivan valkoista, joten se ei ole aivan samanvärinen seinälaattojen kanssa. Tuleekohan kokonaisilmeestä aivan liian sekava vai pitäisikö vain tyytyä kokonaan valkoiseen lattiaan?


Kuvitelkaa keskelle valkoiset kuusikulmaiset laatat.

Tuolla vaaleanpunaisella laatalla on aika pitkä toimitusaika, joten tilaus olisi tehtävä melko pian, jos sitä haluaa. Itse olisin ehkä sen varman valkoisen kannalla, mutta mies haluaisi huoneeseen väriä. Tai niin haluaisin minäkin, mutta en halua, että huoneessa on kuitenkaan liikaa värejä. Seinillä olisi valkoiset laatat ja saumaus, kromin värinen suihku sekä tumman ruskeat ovet ja mahdollinen puinen pyyhenaulakko. Lattialla olisi lisäksi Pukkilan eri väristä valkoista laattaa, roosaa laattaa ja luultavasti harmaa saumaus. Tähän kun lisää vielä mahdollisen penkin ja mielellään nätin värisen kuviollisen emalivadin, niin onhan siinä värejä kerrakseen. Katsotaan, minkälainen sillisalaatti tästä syntyy. Laattoja kun ei noin vain vaihdeta uusiin, jos ei vuoden päästä enää miellytäkään, niin olis paree olla kerralla hyvä! :)

Kodinhoitohuoneessa meillä on myös kaksi lattiakaivoa, joten sinnekin on valittava pienehköt laatat. 15x15 laattakin saattaa olla liian suurta, joten suunnitelmissamme on pelata varman päälle ja laittaa kodinhoitohuoneeseen 10x10 valkoista laattaa ladottuna 45:n asteen kulmaan. Toivon, että tämä ladontatyyli saa lattian näyttämään edes vähän vanhan tyyliseltä. Mustavalkoista salmiakkikuviota emme halua laittaa, koska se olisi noin pienillä laatoilla varmaan vähän hassun näköinen. Isommilla laatoilla se olisi varmasti toimiva ratkaisu. Vaikka muutenkin vähän vierastamme tuota mustaa sisustuksessa. Sitä ei ole tulossa oikeastaan minnekään. Kodinhoitohuoneen seinille tulee valkoiseksi maalattua helmipanelia ja muutama hirsiseinä käsitellään ruskeaksi. Myös kodinhoitohuoneen kaapit mies tekee luultavasti helmipaneelista. Lattialle voi laittaa vaikka pitkän räsymaton, jos siltä tuntuu.

Nyt rohkeasti kommentoimaan! :)
 

18 kommenttia:

 1. Hei,
  En voi antaa vinkkejä kylpyhuoneeseen mutta voin laittaa tähän blogeja joissa olen nähnyt aiheesta kirjoitettavan:

  http://myblogvintageliving.blogspot.fi/?m=1 sekä
  Koti1898, italianpunainen paritupa, pömpeli ja helmipaneelia blogissakin ollaan samassa tilanteessa kuin teillä.
  Omppulassakin ollaan rakennettu pihasaunaa johon tulee pesuhuone.

  Toivottavasti antavat mietittävää. Ilo seurata projektianne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos blogivinkeistäsi! Aika montaa noista blogeista olen seurannutkin, mutta en ihan kaikkia. Toisista blogeista saa kyllä aina kivoja ideoita omaan projektiin! :)

   Poista
 2. Minun silmääni tuo jossa värillistä laattaa on tiheämmässä, on nätimpi. Roosa ei ole oma suosikkivärini ja näkisinkin värilliset laatat harmaana.. :) Silti tuo roosa sopisi varmasti vanhaan teemaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P! Roosa ei tosiaan taida olla kovin monen lempiväri. Harmaa olisi varmasti valkoisen tavoin varma vaihtoehto, mutta haluaisimme kokeilla jotakin vähän erilaista. :)

   Poista
 3. Minusta valkoinen sopii kylpyhuoneeseen hyvin jo senkin vuoksi, että se symboloi puhtautta ja on värinä raikas ja ajaton. Liputtaisin siis myös valkoisen lattian puolesta. :) Tiililadonta seinälaatoissa antaa jo tilaan oman vaikutelmansa, nostalgista muotoilua henkivä suihku tuo myös vanhaa tunnelmaa. Pienillä kikkailuilla voi saada paljon aikaiseksi. Seinää ei välttämättä tarvitse laatoittaa ylös asti, jolloin tilasta tulee enemmän huonemainen. Kaunis lautakatto, kattolistat ja valaisin luo myös vanhaa tunnelmaa. Täällä on minusta ihana valkoinen kylpyhuone, lattia tosin taitaa olla jotakin ruskeanharmaata isompaa laattaa. http://sotaprickar.blogspot.fi/search/label/Badrum

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisesta kylpyhuoneesta tulisi kyllä takuulla kaunis, sitä en epäile yhtään. Jotenkin vain, kun sitä on viimein oppinut tykkäämään vähän muistakin väreistä sisustuksessa, niin olisi kiva uskaltaa niitäkin käyttää. :)

   Poista
 4. Minä laittaisin joko kokonaan tuolla valkoisella+harmaat saumaukset tai sit niinku Raisa P:n kommentissa että roosan väriset korvaisin harmaalla. :) Tsemppiä valintaan!

  VastaaPoista
 5. Minä toimisin parin aiemman ehdotuksen mukaisesti eli korvaisin roosan väriset laatat harmaalla. :) Teille tulee todella kaunis koti.

  VastaaPoista
 6. Minun mielestäni tuo ylin vaihtoehto on aivan huippukaunis! Roosat laatat harvassa siis. Meillä on itsellä wc:ssä musta kennolattia vaaleilla saumoilla ja tykkään siitä (edelleen) tosi paljon. Tuo roosa on ihanan uusi väri. Ja valtavan kaunis roosan reunuksen kanssa. Meillä on myös kylppärin laatoitus meneillään, että samoissa tunnelmissa... (Mutta siitä tulee aika moderni tytön toiveesta, itse olisin laittanut pitsilaattaa... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marsa! Kiva, kun joku muukin on roosan kannalla :)

   Poista
 7. Niin, onhan harmaa se "ajaton ja neutraali", mutta minusta on hienoa, että muitakin värejä uskalletaan käyttää! :) Teillä on jo mietittynä monta kivaa ideaa, joilla saatte hyvin sitä vanhan ajan tunnelmaa tehtyä. Laattojen suhteen antaisin sellaisen vinkin, että kannattaa vielä pyytää laattoja "kotisovitukseen", jotta voitte testailla, miltä värit näyttävät eri valaistuksissa. Valkoinen on lopulta hyvin vaativa väri, koska sävyjä on siinäkin lukemattomia ja eri valkoisten laittaminen rinnakkain on haastavaa. Esim. puhtaan valkoinen saa muut valkoiset näyttämään kellertäviltä, likaisilta tms. Tämä tuli vain mieleen tuosta, jos teille on tulossa eri valkoisen sävyä seiniin kuin lattiaan.
  Teille on tulossa hyvin kaunis koti! :) Tsemppiä kovasti raksaan!
  KK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuo on ihan totta, mitä sanoit värien käytöstä ja eri valkoisten sävyjen yhdistämisestä! Nyt näyttääkin siltä, että valkoisia sävyjä tulee vain yksi ja harmaata ei tule, vaikka moni sitä on ehdottanut :)

   Poista
 8. Tuo roosa on kyllä nätti, mutta on kyllä vaikea sanoa mikä versio olisi paras lopputuloksessa. Lattialaattoja ja saumoja en itse tekisi valkoisella juurikin sen takia, että pienikin lika häiritsee heti. Itse tykkäisin jostain sementtilaatasta/marokkolaislaatasta tai miksikä näitä nyt sanoisi. Vai niitäkö just tarkoitit mosaiikkilaatoilla, joita ette halua? Domus classicalla ja Zoco homella on ainakin joitakin, vaikkakin kuviot ja värit ovat ainakin osittain vähän liian räikeitä omaan makuuni..Tässä blogissa on kerrottu vähän käytännössä asentamisestakin: http://omppulassa.blogspot.fi/search/label/wc Tässä linkissä sivun puolivälissä näkyy muutama kuva, joissa lattia miellyttää omaa silmääni: http://www.kifkef.be/?page_id=311 Mutta te tietty teette omat valintanne ja uskon, että joka tapauksessa siitä tulee kaunis kylppäri. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä ja vinkeistä! :) Saumat tekisi mieli laittaa valkoisella, mutta kai me johonkin harmaaseen lopulta päädymme. Kodinhoitohuoneeseen on kyllä valkoiset laatat nyt valittu, mä kun en ole mikään himosiivooja ja pieni lika ei mua haittaa. ;) Mosaiikkilaatalla tarkoitin sellaista aivan pientä, muutaman sentin kokoista neliölaattaa. Joitakin kivoja marokkolaislaattoja olen kyllä nähnyt, mutta valitsimme nyt kuitenkin jotakin muuta. :)

   Poista
 9. Hei, kylppärin suunnittelu on hauskaa, mutta haastavaa, koska ovat kodin kalleimpia neliöitä;-)
  Meillä on kodinhoitohuoneessa, kylppärissä ja saunassa ja kaikissa vessoista vaaleat laatat ja saumat lattioissa. Kokemuksella suosittelen ainakin sauman väriksi jotain muuta kuin valkoista, puhdistaminen on nimittäin tosi työlästä, vaikka meillä saumat ovat "helppohoitoista" epoksia. Valkoisessa lattiassa näkyy kaikki mahdollinen ja saumat suorastaan imevät likaa puoleensa...
  Moran suihku on kaunis, onhan siinä termostaatti, jotta pienille suihkuttelijoille ei käy vahinkoja?
  Voimia ja iloa projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Saumat tekisi mieli laittaa valkoisella, mutta kyllä niin moni on varoitellut, että pakko kai sitä on uskoa. :D Moran suihkussa ei ole termostaattia. Meillä on kyllä toinenkin vanhan tyylinen suihkuvaihtoehto, mutta se ei ole aivan noin nätti, ehkäpä juuri sen termostaatin takia.

   Poista

Kiitos! Viestisi ilahduttaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...